kaart

Culturen en tradities in Syrië

Inzicht in de culturele achtergrond van een gesprekspartner is de kern van succesvolle interculturele communicatie. In deel 1 van de serie Culturele achtergronden van vluchtelingen schijnt Concorde een positief licht op ’s werelds meest verdeelde land: Syrië. 

Lees verder

multilingual-facebook-posting

Meertalig posten op Facebook: een wens die uitkomt

Bijna iedereen kent of gebruikt Facebook. Het is het populairste social media-kanaal in de wereld. In het tweede kwartaal van 2016 had Facebook een whopping 1.71 miljard maandelijks actieve gebruikers. 50% van de gebruikers spreekt een andere taal dan Engels en de meeste mensen spreken elkaars taal niet. Om te blijven groeien moet Facebook, net als elk ander bedrijf, op een slimme manier meedenken met haar (potentiële) gebruikers. Het doorbreken van de taalbarrière is daar een belangrijk onderdeel van. Dat is – en dat is goed nieuws voor velen – gelukt: dankzij een meertalige “composer” kan iedereen binnenkort in meerdere talen posten.    

Lees verder

Vertaal-app

Ik ga op vakantie en neem mee…

… mijn telefoon met daarop een vertaal-app. Vakantiegangers hebben vaak al enige keuzestress omtrent de aankomende reis, en daar komt tegenwoordig de keuze van de vertaal-app bij. Want: welke is nu de beste en waarom?!  

 

Lees verder

SIS SS16

Vertalen voor de mode-industrie: welkom in de wereld van transcreatie

Afgelopen week vond de alweer 25ste editie van de Amsterdam Fashion Week plaats: hét platform dat Nederland op de internationale modekaart zet. Wederom is duidelijk geworden dat Amsterdam een inspirerende en internationaal georiënteerde stad is: een stad die bij Concorde past. Een deel van ons fashion team was aanwezig bij de show van de zussen Spijkers en Spijkers: SIS. Het was een fantastische middag en avond waarop, onder genot van de heerlijkste drankjes werd gepraat over mode, identiteit, hoe er door middel van mode wordt gecommuniceerd en, niet onbelangrijk: de prominente plek die meertaligheid inneemt in de mode-industrie.  

Lees verder

shutterstock_115846477

Komt een asielzoeker bij de dokter

Tolken is een interessant en uitdagend vak. Verschillen in vocabulaire tussen bron- en doeltaal en daarmee samenhangende verschillen in cultuur kunnen het vertalen lastig maken. Een begripvolle, coöperatieve omgang met tolken kan hun werk veraangenamen, en dat heeft een gunstig effect op het verloop van de opdracht. Helaas heerst er met regelmaat onbegrip bij opdrachtgevers. Dat valt goed te verklaren en zelfs te voorkomen. In deze blog tips voor een prettige omgang met tolken.  

Lees verder