Nieuwe versie van Skype vertaalt spraak

 

Microsoft heeft vandaag de populaire communicatiesoftware Skype uitgebreid met de mogelijkheid om gesprekken te laten vertalen. Een previewversie van het nieuwe Skype Translator vertaalt gesproken tekst in het Engels naar het Spaans en vice versa. Zet Microsoft hier de eerste stap in een nieuwe manier van communiceren met anderstaligen?

 

De preview is niet de eerste keer dat Microsoft en Skype werken aan meertaligheid. De softwaregiganten besteden al langer aandacht aan het vertalen van spraak. Eerder werd in Skype al getest met vertalingen van het Engels naar het Duits en omgekeerd. In 2012 bracht Microsoft bovendien een indrukwekkende demonstratie naar buiten van een systeem dat Chinese spraak omzette in Engelse tekst. Met het vandaag gelanceerde Skype Translator is deze technologie voor het eerst publiekelijk beschikbaar.

De software wordt in eerste instantie in de markt gezet als tool om meertaligheid in klaslokalen te ondersteunen. Skype wordt al veel in het onderwijs gebruikt om docenten op afstand met leerlingen over heel de wereld te verbinden. In een begeleidende video is te zien hoe Skype Translator door leerlingen van een Amerikaanse school wordt gebruikt om te communiceren met kinderen op een school in Mexico.

Skype TranslatorDe technologie staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. De vertalingen zijn niet 100% accuraat en er is enige vertraging tussen de spraak en het moment dat de vertaling op het scherm te zien en te horen is. Niet alle talencombinaties zijn beschikbaar. Het kan dus even duren voor de technologie geschikt is om te gebruiken op bijvoorbeeld congressen.

Voorlopig is de toevoeging aan het veelgebruikte Skype echter een prima manier om in hoofdlijnen te begrijpen wat de ander zegt. De eerste tests zien er veelbelovend uit. Hoewel gesproken vertaling alleen beschikbaar is tussen het Engels en Spaans, wordt vertaling van getypte tekst al ondersteund in meer dan 40 talen, waaronder het Nederlands. Microsoft gebruikt gesprekken uit de previewversie bovendien om Skype Translator steeds slimmer te maken. De populariteit van Skype zal daar ongetwijfeld veel bij helpen.

Wie de technologie wil uitproberen kan de preview van Skype Translator downloaden. Een kleine kanttekening – je hebt wel een invite van Microsoft nodig.


Toch liever een echte tolk?

Een tolkdienst boek je via Concorde Tolken:

  • Telefonisch of op locatie
  • Ad hoc of gereserveerd
  • Consecutief of simultaan
Neem contact op

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ins en outs op het gebied van vertalen en internationale communicatie: