FAQ Online Editor

Algemeen

1. Waarom is de Online Editor ontwikkeld?

In het kader van nieuwe overeenkomsten met verschillende contractklanten worden brondocumenten uit veiligheidsoverwegingen niet langer gedownload naar het werkstation van de vertaler, maar blijven deze documenten binnen de beveiligde omgeving van de Online Editor en worden hier vertaald.

We willen benadrukken dat het niet gaat om een wantrouwenskwestie vanuit Concorde en onze opdrachtgevers. Natuurlijk hebben we vertrouwen in onze vertalers, we weten dat er een eed is afgelegd door de RBTV-ers en we gaan er natuurlijk vanuit dat er vertrouwelijk wordt omgaan met alle documenten die vertalers van Concorde ter vertaling aangeboden krijgen.

Het zorgpunt is wat er met documenten gebeurt wanneer deze ongewild buiten de handen van vertalers vallen, bijvoorbeeld wanneer een laptop wordt gestolen of een computer van een vertaler wordt gehackt. Het risico blijft altijd aanwezig dat door kwade intenties van een derde partij vertrouwelijke documenten in de verkeerde handen terecht komen. Door deze maatregel wordt dit risico tot een minimum beperkt.

Het gebruik van online editor

Online editor werkt bij voorkeur in Firefox of Internet Explorer. Het programma is ontwikkeld met Silverlight en dat is niet compatibel met Google Chrome.

Als Silverlight nog niet op uw computer is geïnstalleerd, verschijnt er automatisch een installatiemelding. Klik op deze melding en doorloop de stappen. Soms wordt dit proces geblokkeerd door een pop-up blocker. Klik in dat geval op ‘Silverlight installeren’ om de installatie uit te voeren.

Het is ook mogelijk om in Word te vertalen. Plaats de brontekst links op uw scherm en een Word document aan de rechterkant. Simpele opmaak in Word wordt na het importeren door online editor goed overgenomen. Ingewikkelde opmaak (met bijvoorbeeld pijltjes of andere symbolen) gaat verloren.

2. Waar vind ik een uitgebreide instructie voor het gebruik van de Online Editor?

We adviseren u het document Vertalen en revisie via de online editor goed door te lezen. Heeft u vragen over de Online Editor of suggesties voor verbeteringen, neem dan contact met ons op. Onze ICT-afdeling werkt hard om de Online Editor te verbeteren en uw feedback kan ons daarbij helpen, zodat we samen de Online Editor voor alle gebruikers optimaliseren.

 

3. Voor welke klanten wordt de Online Editor gebruikt?

De Online Editor wordt gebruikt voor vertaalopdrachten van het UWV, vertaalopdrachten die onder het contract met de IND vallen, Eurojust en vertaalopdrachten voor SBB.

4. Wat voor documenttypes worden vertaald in de Online Editor?
In de Online Editor worden uitsluitend pdf-bestanden vertaald. Alle bewerkbare bestanden zullen in CTMS (Wordbee) worden aangeboden.

 

Brontekstvenster

5. Is het mogelijk om het brontekstvenster groter te maken?
Dit niet mogelijk. U kunt wel inzoomen op het brontekstvenster met de zoomfunctie.

6. Hoe kan ik in het brontekstscherm browsen zonder mijn muis te gebruiken?
Dit is helaas niet mogelijk, omdat de Online Editor ervan uitgaat dat er in het doeltekstvenster wordt gewerkt.

7. Is er een toetsencombinatie om tussen de beide schermen te switchen?
Nee, hier is geen toetsencombinatie voor.

Doeltekstvenster

8. Hoe pas ik het lettertype in het doeltekstvenster aan? 
U kunt het lettertype aanpassen door de toetsencombinatie ALT + D te gebruiken. Het fontvenster verschijnt, daarin kunt u het lettertype aanpassen.

9. Zit er een spellingscontrolefunctie in de Online Editor?
Ja, in de Online Editor kunt u een spellingscontrole uitvoeren.

10. Hoe kan ik letters uit vreemde talen of letters die niet standaard op mijn toetsenbord zitten typen? Als ik bijvoorbeeld probeer een Ę of een Ł te typen, dan wordt die letter niet overgenomen of gebeurt er iets raars met de lay-out.
Momenteel wordt eraan gewerkt om afwijkende lettertekens en letters uit vreemde talen goed in de Online Editor te krijgen.

11. Hoe maak ik tabs?
U kunt een tab invoegen door op de “Tab”-toets op uw toetsenbord te drukken.

12. Hoe kan ik regelafstand, tekstgrootte, lettertype e.d. instellen?
We werken eraan om deze opties in de Online Editor beschikbaar te maken.

13. Hoe kan ik tekst uit een Word-bestand kopiëren naar de Online Editor zonder dat de opmaak verloren gaat?
Dit is helaas niet mogelijk. De Online Editor werkt namelijk met HTML. In een tekstverwerker die met HTML werkt, is het niet mogelijk tekst vanuit Word-bestanden te kopiëren.

14. Kan ik wel met HTML in een Word-document de opmaak zelf verzorgen?
Nee, dat wordt dan als HTML-code opgeslagen.

15. Hoe kan ik het aantal woorden tellen?
Dit is niet mogelijk in de Online Editor. De projectmanagers van Concorde zorgen ervoor dat het correcte woordaantal op de PO staat.

Sjablonen

16. Wat moet ik doen wanneer er meerdere formulieren in één opdracht zitten?
De projectmanager splitst een document met meerdere formulieren, zodat er verschillende sjablonen geïmporteerd kunnen worden.

17. Wat moet ik doen als ik per ongeluk het verkeerde sjabloon importeer? Zodra ik iets in het doeltekstvenster heb gedaan, verdwijnt de optie "sjabloon". 
Verwijder in dit geval de tekst (let op dat er geen verdwaalde spaties blijven staan) en importeer het sjabloon opnieuw.

18. Wat moet ik doen als ik achtereenvolgens een opdracht heb geopend, zonder te vertalen de opdracht weer sluit, de opdracht later weer open en ik geen sjabloon kan importeren?
Wanneer u dit doet, wordt er een spatie opgeslagen. Door de toetsencombinatie CTRL + A ziet u dat er een spatie in het document staat. Nadat u de spatie hebt weggehaald, kunt u opnieuw een sjabloon importeren.