Hoe haal ik mijn PE-punten?

Wanneer u als vertaler bent beëdigd of op de Uitwijklijst staat, moet u zich permanent bijscholen, u moet zogenaamde PE-punten halen. Dat betekent dat u uw “kennis en vakbekwaamheid voortdurend op peil moet houden en uitbreiden door middel van deskundigheidsbevorderende en relevante scholingsactiviteiten”, zoals in het Besluit permanente educatie Wbtv staat beschreven. Dit kunt u doen door cursussen, seminars, lezingen en dergelijke te volgen of door als docent/spreker op te treden.

 

Verlenging beëdiging

In een periode van vijf jaar na uw inschrijving in het Rbtv of plaatsing op de Uitwijklijst moet u minstens 80 PE-punten halen. Van deze 80 punten moet u er minstens 40 halen met cursussen en dergelijke waarmee u de kwaliteit van uw vertaalwerkzaamheden verbetert. U kunt hierbij denken aan opleidingen, workshops, seminars en congressen op het gebied van:

  • Taal en cultuur,
  • Terminologie en fraseologie,
  • Vertaaltechnieken,
  • Domeinspecifieke kennis en achtergrondinformatie.

De overige PE-punten kunt u behalen door het volgen van opleidingen en dergelijke op het gebied van:

  • (Technische) hulpmiddelen,
  • Relevante ICT-toepassingen,
  • Ondernemerschap (administratie, belastingen, verzekeringen, bedrijfsvoering, marketing en acquisitie),
  • Kwaliteitsborging.

 

PE-punten behalen

Wanneer u een scholingsactiviteit hebt gevolgd, kunt u een verzoek indienen om daarvoor PE-punten toegekend te krijgen. U kunt dit verzoek niet van tevoren indienen. Bij uw verzoek moet u een bewijs van deelname meesturen. Dit bewijs moet zijn ondertekend door of namens de aanbieder van de scholingsactiviteit. Een uitnodiging, bevestiging, factuur of betalingsbewijs is niet voldoende. Wanneer u als spreker of docent optreedt, kunt u ook pas na het daadwerkelijk uitvoeren van de opleidingsactiviteit een verzoek indienen tot het toekennen van PE-punten. U dient het verzoek tot het toekennen van PE-punten uiterlijk 6 maanden na het afronden van de scholingsactiviteit in te sturen.

Aanbieders van een scholingsactiviteit, zoals (onderwijs)instellingen en docenten, kunnen van tevoren PE-punten voor hun activiteit aanvragen.

Op de website van het Bureau Btv vindt u meer informatie over het behalen van PE-punten en een actueel overzicht van alle PE-activiteiten.

 


Bent u vertaler en heeft u een vraag over iets waar u als vertaler mee te maken heeft, bijvoorbeeld op het gebied van beëdiging, administratie of opleiding? Stel uw vraag hieronder en we beantwoorden hem zo snel mogelijk voor u.

Staat uw vraag er niet bij?