Wat is het verschil tussen consecutief- en simultaantolken?

Het belangrijkste verschil tussen een simultaantolk en een consecutief tolk is dat de simultaantolk de gesproken tekst vrijwel tegelijkertijd met de spreker en de consecutief tolk een aantal zinnen in één keer vertaalt nadat de spreker is uitgesproken.


Simultaantolk

Simultaantolken zijn daarom uitermate geschikt als congrestolk, voor presentaties en grote evenementen. Simultaantolken gebruiken specialistische apparatuur, zoals fluistersets of een tolkencabine.

Een tolkencabine is een geluidsdichte ruimte waarin twee tolken kunnen zitten. Via koptelefoons horen zij wat de spreker zegt, wat zij vervolgens vrijwel tegelijkertijd tolken. Via hoofdtelefoons ontvangt het publiek de vertaling. Zo hebben de spreker en andere luisteraars geen last van het tolkproces. De spreker hoeft ook geen pauzes te houden om de tolk zijn laatste paar zinnen te laten vertalen.

Omdat dit soort tolkwerk vrij intensief is en veel concentratie vergt, werken simultaantolken vrijwel altijd in tweetallen, en tolken ze niet langer dan drie kwartier aaneengesloten. Er is geen tijd of mogelijkheid om te overleggen met de spreker, dus simultaantolken moeten hun talen extreem goed kennen. Ze zijn ook erg gebaat bij uitgebreid referentiemateriaal, en maken vaak gebruik van technische hulpmiddelen als elektronische woordenboeken om tussentijds extra informatie op te zoeken.


Consecutief tolk

Een consecutief tolk wordt veel gebruikt in één-op-ééngesprekken of wanneer voor kleine groepen moet worden getolkt, bijvoorbeeld bij een rondleiding. U kunt hierbij denken aan gesprekken met een advocaat of notaris, oudergesprekken op scholen of gesprekken in de gezondheidszorg.

Het werk van een consecutief tolk is vaak minder arbeidsintensief en de tolk hoeft geen speciale apparatuur te gebruiken. Er is in de meeste gevallen ook ruimte voor overleg, zodat de tolk de spreker om verduidelijking kan vragen als hij iets niet heeft verstaan of niet begrijpt.

 

 
Heeft u een vraag over tolkdiensten? Stel hem hieronder en we beantwoorden hem zo snel mogelijk voor u.

Staat uw vraag er niet bij?